Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Ο «ανατρεπτικός» χαρακτήρας του Πατρινού Καρναβαλιού

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας και περιορισμού, έως πλήρους αναστολής, των εκδηλώσεων, το Πατρινό Καρναβάλι ξαναζωντανεύει το 2023. Δεν μπορεί να είναι κάποιος από την Πάτρα ή την Αχαΐα και να μην αισθάνεται ικανοποιημένος από την «επανέναρξή» του, αφού ακόμη και αν δεν είναι φαν του θεσμού ή έχει «κρεμάσει τις στολές του», έχει κατανοήσει απόλυτα τη σημασία του για την πόλη στο πέρας των δεκαετιών και πια των αιώνων.

Αυτή η μεγάλη γιορτή που ξεκίνησε το 1829 από έναν χορό στο σπίτι του σταφιδέμπορου Μωρέττη, με ένα βιολί και μια κιθάρα, όπως αναφέρεται σε σύγχρονες μελέτες και γιγαντώθηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, λειτουργεί λυτρωτικά ως «απόδραση» από τη βεβαρημένη καθημερινότητα και συνεισφέρει οικονομικά στην πολύπαθη πόλη μας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί διόλου αμελητέο. Το αντίθετο μάλιστα, αφού σημαντικό μέρος της ετήσιας οικονομικής δραστηριότητας της Πάτρας στηρίζεται στο Καρναβάλι.

Είναι επίσης μια γιορτή που όλοι γίνονται «ένα», συμπολίτες και επισκέπτες. Μια ώσμωση ανθρώπων με κέφι και αυθορμητισμό, που πετυχαίνει, χρόνια τώρα, να ρίχνει τους ταξικούς και κοινωνικούς φραγμούς, να απελευθερώνει, έστω και για λίγο, από τα όρια που μας θέτει το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο. Να καλύπτει, δηλαδή, την ανάγκη μιας μαζικής προσωρινής απόθεσης της «μάσκας» και της «στολής» που μας έχουν φορέσει οι καθημερινοί διανοητικοί, ψυχικοί και υλικοί φόρτοι, φορώντας έστω και για λίγο την «ένδυση» του αυτοσαρκασμού, της σάτιρας και της πολυχρωμίας, μέσα από τη μεταμορφωμένη κοινή αλλά και διαφορετική εικόνα του εαυτού μας και των άλλων. Μια ετήσια γιορτή, ύμνος στην ισότητα, που λαμβάνει χώρα σε όλες τις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης και που όπως μεταξύ άλλων είχε πει ο αείμνηστος Στάθης Χρυσικόπουλος, που «έφυγε» πριν λίγες ημέρες από κοντά μας ,«Ξεπερνάει αντιθέσεις και γεφυρώνει κοινωνικά χάσματα».

 Το Πατρινό Καρναβάλι, λοιπόν, που αποτελεί το μακράν ισχυρότερο εν Ελλάδι αποκριάτικο brand name, με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του, μας αποκαλύπτει και μας εκπλήσσει με τη δημιουργικότητα των κατοίκων της αγαπημένης μας Πάτρας και της περιφέρειάς μας, ελπιδοφόρο φαινόμενο που στηρίζεται στην εμπειρία των παλιότερων και στη ζωντάνια που δίνει η νεολαία μας. Δύο στοιχεία, που όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε και να τα αξιοποιούμε προς όφελος του τόπου μας, επιμένοντας στη διαρκή ενίσχυση και στην πολιτιστική αναβάθμιση του. Ο συνδυασμός δε της τεχνογνωσίας με το πάθος για εξέλιξη του θεσμού αποτελούν μαζί με το κίνητρο και την αγάπη για χαρούμενη και δημιουργική ζωή την «πυρίτιδα» που κάνει τη σπίθα έκρηξη. Και αυτό στην Πάτρα και την Αχαΐα το γνωρίζουμε καλά. Ξέρουμε να ζούμε όμορφα και να χαμογελάμε ακόμη και στα δύσκολα. Κι αν δεν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες γνωρίζουμε πώς να τις αλλάζουμε…