Το νερό, νεράκι…

Το νερό, νεράκι…

Στο ερώτημα σε ποιόν ανήκουν οι φυσικοί πόροι ή σε ποιόν πρέπει να ανήκουν, δυστυχώς η διάθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής και φαίνεται ξεκάθαρα.

Οι πρωτοβουλίες για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού γίνεται αντιληπτή στον καθένα τόσο με τον νόμο 4964/2022, με τον οποίο η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣΤΕ (25 -2) που έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) όσο και με την ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος Αττικής. Τι ιδεολογική ζέση και αυτή για ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΥΑ της χώρας; Οι προσπάθειες είναι μεθοδικές και «άοκνες» για πωλήσεις των φυσικών πόρων της κοινωνίας! Βέβαια τι υπέροχο που θα ήταν αν τον ίδιο ζήλο επεδείκνυαν οι ταγοί μας και για την αύξηση της δημόσιας περιουσίας.

about:blank

Δυστυχώς όμως, η φενάκη και το παραμύθιασμα των αέρηδων της παγκοσμιοποίησης που φύσαγαν τις τελευταίες δεκαετίες και «απελευθερώθηκαν» από τα χαλκεία των «αρπακτικών», έκαναν ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας να πιστέψει ότι ο «νοικοκύρης» ιδιώτης επενδυτής δεν θα κοιμάται το βράδυ αν και το τελευταίο χωριό ενός ατυχούς από νερά Δήμου δεν έχει νερό. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Τη στιγμή που ακόμη και η Αγγλία κρατικοποιεί τις υπηρεσίες ύδρευσης, εδώ σχεδιάζεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της οικονομικά εύρωστης ΕΥΔΑΠ. Το «ωραίο», επίσης, είναι ότι ετοιμάζεται ρυθμιστική αρχή για ύδατα και απορρίμματα όπως η ΡΑΕ. Μα τι να ρυθμίσει αφού τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουμε ιδιώτες στο νερό; Ήταν, όμως, προαπαιτούμενο για να λάβουμε από το ταμείο ανάκαμψης χρήματα ώστε να πάρουν 166 ιδιώτες 17 δις για τις ανάγκες τους, ενώ οι ανάγκες της κοινωνίας είναι διαφορετικές.

Και όλα αυτά την ώρα που ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν εισχωρήσει στο σπίτι κάθε πολίτη τόσο από την περιρρέουσα παγκόσμια πολιτική αφρόνων υπερδυνάμεων όσο και από αναθεωρητές γείτονες. Το ενεργειακό δεν είναι εύκολο να λυθεί. Το νερό όμως έχει και ενέργεια και η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν τεράστια χρηματικά αποθεματικά. Μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τις περιφέρειες μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και αντλησιοταμιευτήρες. Τι είναι αντλησιοταμιευτήρες ; Θα το μάθουμε όλοι σε λίγο όταν οι επενδυτές, με χρήματα για ανάπτυξη της χώρας τα γνωστά Ταμεία ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και κ.λπ., θα είναι εκεί για να μας δώσουν με το αζημίωτο την παραγόμενη ενέργεια τη στιγμή που πρέπει. Όπως, λ.χ., με την επί εικοσαετία αδράνεια του φράγματος Μεσοχώρας, που νομοτελειακά θα προκύψει η «συμφέρουσα λύση» να πουληθεί σε ιδιώτες σε εταιρείες για να το… αξιοποιήσουν.

Και για να μην ξεχνιόμαστε! Έχουν και οι Νορβηγοί Υπερταμείο και μάλιστα θηριώδες! Όχι όμως για να πουλήσουν τη δημόσια περιουσία. Το αντίθετο. Έβαλαν τα έσοδα από τη δημόσια περιουσία τους σε αυτό και την αυξάνουν. Από αυτό πληρώνουν συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δημόσιες επενδύσεις. Απλά και πρακτικά.

Και όσον αφορά στα καθ’ ημάς, εκκρεμούν, ειδικά για τη Δυτική Αχαΐα, δύο (2) μεγάλα έργα, αυτό της ύδρευσης Λαρίσσου για 10.000 κατοίκους, που τώρα γίνεται με γεωτρήσεις και αυτό της άρδευσης του κάμπου της από το φράγμα του Πηνειού, όπως προβλέπεται από την εποχή της κατασκευής του, που ενώ υπάρχουν επικαιροποιημένες μελέτες δεν έχουν περισσέψει από την πλημμυρίδα των δις του Ταμείου Ανάκαμψης 44 εκατομμύρια και για τα δύο αυτά έργα. Τα οφέλη βεβαίως είναι πολλαπλά και περιβαλλοντικά και αντιπλημμυρικά και ενεργειακά. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Τι κρίμα, λοιπόν, που από τα νέα αυτά έργα θα λείπουν οι περιφέρειες και οι Δήμοι που θα αύξαναν την δημόσια περιουσία τους. Τα νερά όμως ανήκουν στην αυτοδιοίκηση όπου ανήκαν πάντα και εκεί πρέπει να συνεχίσουν να ανήκουν. Στην κοινωνία, δηλαδή, όπως ο αέρας και η εύφορη γη. Και τότε θα βρεθούν ευφυείς άνθρωποι να προσθέσουν και την παραγωγή ενέργειας στην περιουσία των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή στους πολίτες. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ζήτημα των φυσικών πόρων και του νερού ως δημόσια και κοινωνικά αγαθά, τα έχει ψηλά στην ατζέντα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *