«Μοιραίοι και άβουλοι» απαξιώνουν και τον ΑΣΕΠ

«Μοιραίοι και άβουλοι» απαξιώνουν και τον ΑΣΕΠ

Δεν περιμέναμε τις πρόσφατες εξετάσεις του ΑΣΕΠ για να δούμε τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης των «αρίστων» και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Από τη στιγμή που ανέβηκαν στην εξουσία πρώτο μέλημά τους ήταν και είναι πως θα υπονομεύσουν τους θεσμούς που εγγυώνται την αξιοκρατία και πως θα «αλώσουν» εκ νέου το κράτος. Συνεντεύξεις, τροπολογίες στη Βουλή για ελαχιστοποίηση των προσόντων που απαιτούνται σε νευραλγικές θέσεις, υπερβολικά bonus στα «δικά τους παιδιά» και απογείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων είναι μόνον μερικά από αυτά τα δείγματα. «Μεταρρυθμίσεις» που δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το κράτος. Οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» όπως τους αποκαλεί και ο λαός.

Αλλά ακόμη και με αυτές τις οπισθοδρομικές αλλαγές που μας γυρίζουν σε αλήστου μνήμης εποχές, δεν περίμενε κανείς ότι θα είναι τόσο ανίκανοι που δεν θα μπορέσουν να διενεργήσουν τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με εγκυρότητα. Προσπερνώντας το γεγονός ότι ο διαγωνισμός σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε να διενεργηθεί λίγο πριν από τις εκλογές, δίνοντας την ψευδαίσθηση στους πολίτες ότι θα υπάρξουν διορισμοί -στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι πρόκειται για διαγωνισμό κατάταξης και όχι προσλήψεων σύμφωνα με τον προκήρυξη και τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ-, δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τη διαδικασία. Οι καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις και διαφοροποιήσεις στην ώρα παράδοσης των θεμάτων, η χρονική παράταση και οι διευκρινήσεις στους εξεταζόμενους μετά την ώρα αποχώρησης, αρκούν για να καταστεί κατανοητή η «α(χ)ριστεία» τους.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες του διαγωνισμού, όπως το θέμα με τις μπανάνες, το σταφύλι, τις κάλτσες κοκ, που προκάλεσαν αντιδράσεις και δίχασαν τους υποψηφίους, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγείλαμε τα «παρατράγουδα» του διαγωνισμού με τον χαρακτηρισμό ότι η αυτή η κυβέρνηση είναι «ανίκανη ακόμα και για τα αυτονόητα». Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος που έχει διενεργήσει δεκαετίες ολόκληρες πανελλαδικές εξετάσεις αδιάβλητου χαρακτήρα, η παρούσα κυβέρνηση να «παίζει» με τις αγωνίες και τα όνειρα 76.799 υποψηφίων που προσήλθαν στις εξετάσεις. Ο αείμνηστος Αναστάσιος Πεπονής, αλλά είχε στο μυαλό του όταν το 1994 έφτιαχνε τον νόμο για τον ΑΣΕΠ. Και φυσικά δεν περίμενε ότι τριάντα χρόνια αργότερα, το 2023, θα καλούνταν να τον εφαρμόσει μια τέτοια κυβέρνηση και ένας τέτοιος υπουργός, που εχθρεύονται οτιδήποτε δημόσιο και αξιοκρατικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *