Ποιος είμαι

Ως γιατρός που ακροάζομαι τις καρδιές των συμπολιτών μου και ως ενεργός πολίτης και πολιτικός παραμένω ταγμένος στο μετερίζι της ανιδιοτελούς συνεισφοράς για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον με ελπίδα και δικαιοσύνη παντού.

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στα Καραΐικα Αχαΐας.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ειδικεύτηκε στην καρδιολογία. Από το 1994 έως το 2010 άσκησε το επάγγελμα του ειδικού καρδιολόγου ως υπεύθυνος του Καρδιοαναπνευστικού Κέντρου Πατρών, ενώ από το 1997 έως και το 2002 εργάστηκε στο ΙΚΑ ως θεραπευτής ιατρός και ελεγκτής. Το 1999 διετέλεσε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ιατρών Ι.Κ.Α. Πάτρας.

Το 2018 ορίστηκε από την 6η Υ.Π.Ε. επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών. Την ίδια χρονιά εξελέγη αντιπρόεδρος του συλλόγου επιστημονικού προσωπικού της Π.Φ.Υ.

Από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με τα τοπικά πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα αποτελώντας ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Καραιΐκων και πρωτοστατώντας στις διεργασίες ίδρυσης του αγροτικού συλλόγου Καραιΐκων όπου συμμετείχε ενεργά σε δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η εμπλοκή του με την πολιτική, μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκινά το 1986 όταν κατήλθε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος με το συνδυασμό «Δημοκρατία Πρόοδος» του Θεοδώρου Άννινου. Το 1994 εξελέγη πρόεδρος της κοινότητας Καραιΐκων, ενώ το 1998 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου στο νεοσύστατο «Καποδιστριακό» Δήμο Μόβρης. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2002 εκλέχθηκε δήμαρχος στον Δήμο Μόβρης και τον Οκτώβριο του 2006 επανεκλέχθηκε στην ίδια θέση. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε δήμαρχος του διευρυμένου «Καλλικρατικού» δήμου Δυτικής Αχαΐας. Τέλος, τον Μάιο του 2014 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων, επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιζόμενοι Πολίτες».

‘Έχει εκλεγεί και διατελέσει πρόεδρος του ενιαίου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κ.Τ.Α.Δ.Α. Α.Ε. Επίσης, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής ΑΧΑΙΑ Α.Ε., μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης προστασίας Κοτυχίου Στροφιλιάς και μέλος της επιτροπής θεσμών της Κ.Ε.Δ.Ε.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε εκλογές που έγιναν με λίστα και χωρίς σταυρό προτίμησης.

Από το 2015 εκλέγεται σταθερά μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το 2022 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. 

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εκλέγεται τρίτος κατά σειρά βουλευτής Αχαΐας, έδρα που κράτησε τελικά ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. 

Σήμερα ζει στην Πάτρα και εργάζεται ως Διευθυντής καρδιολογίας στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών παραμένοντας ενεργός πολίτης συμμετέχοντας στα πολιτικά δρώμενα της Αχαΐας με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής και την ευημερία των πολιτών της.

Πολιτική διαδρομή

Η προσωπική μου πορεία και ιστορία ταυτίζεται με την σύγχρονη ιστορία της Αχαΐας και της Ελλάδας. Παρών σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες αποφάσισα να ασχοληθώ από πολύ νωρίς με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό και τα αγροτικά ζητήματα. Μια στάση ζωής με βασικό πυλώνα την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και τον συμπολίτη.

 • 1986

  Υποψήφιος με το συνδυασμό «Δημοκρατία Πρόοδος» του Θεόδωρου Άννινου

 • 1994

  Πρόεδρος της κοινότητας Καρεΐκων

 • 2002

  Δήμαρχος του Δήμου Μόβρης

 • 2006

  Επανεκλογή ως Δήμαρχος του Δήμου Μόβρης

 • 2010

  Δήμαρχος του διευρυμένου «Καλλικρατικού» Δήμου Δυτικής Αχαΐας

 • 2014

  Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων, επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιζόμενοι Πολίτες

 • 2019

  Εθνικές εκλογές- Κατάκτηση της 3ης εκλόγιμης θέσης του ψηφοδελτίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αχαΐας

 • 2022

  Εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Π.Σ.